top of page

Εφαρµόζοντας τις Δέκα Αρετές: Ο στόχος της Βουδιστικής Συµπεριφοράς.

Μετά από τη φώτιση του, ο Σακυαµούνι κήρυξε το Βουδισµό επί σαράντα εννιά χρόνια. Όλον αυτό το καιρό και σε περισσότερο από τριακόσιες συγκεντρώσεις της Σάνγκα του, εξήγησε το Ντάρµα. Άλλοτε έκανε κήρυγµα από τον ουρανό, άλλοτε έκανε κήρυγµα από τη γη και άλλες φορές έκανε κήρυγµα από τη σιωπή του ∆έντρου Μπο στο µοναχικό κήπο. Ο Βούδας ζούσε στη βόριο ανατολική Ινδία, σε µια περιοχή γύρο στο Γάγγη ποταµό. Από ‘κει κήρυξε το Ντάρµα για να µπορέσουµε εµείς οι άνθρωποι να φτάσουµε τη φώτιση, να φτάσουµε στη Σοφία, να εξαγνιστούµε από τα δηλητήρια όπως, η απληστία, ο θυµός και η ανοησία. Να καταλάβουµε τις συνέπειες των αµαρτιών. Να διακρίνουµε την διαφορά ανάµεσα στο καλό και το κακό. Να διακρίνουµε τη διαφορά ανάµεσα στη καλοσύνη και τη ωµότητα. Να αναγνωρίσουµε το σωστό, το δίκαιο και το ψεύτικο, και να οδηγηθούµε έξω από τα βασανιστικά σκοτάδια, προς την καλοσύνη και το φως.

 

     Ο Εντιµότατος Σακυαµούνι κήρυξε ένα Τρόπο Ζωής που ταξινόµησε σε Πέντε Αρχές και Πρακτικές: Την Εκπαίδευση στην ενάρετη συµπεριφορά: Την Εκπαίδευση στη αυτοσυγκέντρωση και το διαλογισµό: Την Εκπαίδευση στη κατανόηση ή, µεταβατική Γνώση : Το φτάσιµο στην Ανεξαρτησία, Ελευθερία : και την Πραγµατοποίηση της Βουδικής κατάστασής. Εάν κάποιος πειθαρχείται µε προσοχή ακολουθώντας τις πέντε αυτές φάσεις της Ατραπούς, µπορεί να µεταµορφωθεί σε Βούδα. Αλλά πρώτ’ απ΄ όλα πρέπει να γίνει ένα καλό ανθρώπινο όν. Το άτοµο που αρχίζει να ακολουθεί την Ατραπό θα πρέπει προσεκτικά να εφαρµόσει τις δέκα καλοσύνες. Εµµένοντας στις αρχές αυτές, θα κτίσει για τον εαυτό του γερές βάσεις και ύστερα, έχοντας ολοκληρώσει αυτό, θα µπορέσει να επιλέξει όποια µέθοδο ή τοµέα της βουδιστικής µελέτης που θα του ταιριάξει καλύτερα. Υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέει, « Το κτήριο που στέκεται εκατό πόδια ψιλά έχει στη βάση του καλά και γερά θεµέλια.»

 

     Πειθαρχώντας τον εαυτό του µε τις ∆έκα Καλοσύνες, µπορεί ο άνθρωπος να αποκτήσει ευγενικές σκέψεις, καλή διαγωγή και υψηλή ηθική συµπεριφορά. Ο καλός άνθρωπος θα επηρεάζει την κοινωνία στην οποία ζει, η καλή κοινωνία θα επηρεάζει το κράτος και το καλό κράτος θα επηρεάζει ολόκληρο τον κόσµο. Εάν ο καθένας πράττει τις ∆έκα Καλοσύνες θα έχουµε αρµονικές οικογένειες, τάξη στις κοινωνίες και ειρηνικό κόσµο. Γι’ αυτό, µε το να καλέσουµε µε επιµονή τους ανθρώπους να πράττουν τις ∆έκα Καλοσύνες είναι και το βασικότερο καθήκον του Βουδιστή. Αυτό θα βοηθήσει επίσης στη παραγωγή ασφάλειας της κοινωνίας σε τέτοιο τρόπο που ακόµα και οι νόµοι δεν µπορούν να προσφέρουν. Λέγαµε λοιπόν ότι ο Βούδας Σακυαµούνη κήρυξε τις ∆έκα πράξεις Καλοσύνης στην οικογένεια του Βασιλιά ∆ράκοντα στο Παλάτι του ∆ράκου, και να τι είπε:

 

1. Πρέπει να είµαστε ευγενικοί και καλοί µε τα ζώα. ∆εν πρέπει να τα σκοτώνουµε.

2. Πρέπει να σεβόµαστε τα υπάρχοντα των άλλων. ∆εν µπορεί να υπάρχει κλοπή.

3. Πρέπει οι πράξεις µας να παραµένουν ηθικές. ∆εν µπορεί να υπάρχει ασέλγεια.

4. Πρέπει να προσέχουµε την οµιλία µας και να µη λέµε ψέµατα. Να κρατάµε τις υποσχέσεις που κάνουµε και να είµαστε ειλικρινείς και άξιοι εµπιστοσύνης. Πρέπει επίσης να φυλαγόµαστε του να κάνουµε µάταιες,       καταφρονητικές και ελαφριές δηλώσεις.

5. Να φυλαγόµαστε του να µη κουτσοµπολεύουµε, να µη συκοφαντούµε για να µη προκαλέσουµε προβλήµατα ανάµεσα στους ανθρώπους.

6. Πρέπει να προσέξουµε την οµιλία µας και να µη χρησιµοποιούµε σκληρή γλώσσα, άγριους και δριµύς τρόπους οµιλίας προσβολής και βρισιάς εκστοµίζοντας βλαστήµιες.

7. Πρέπει να προσέχουµε την οµιλία µας να µην είναι ασελγής, να µη κολακεύουµε ή να εκφράζουµε πρόστυχα και µε υπονοούµενα.

8. Πρέπει να είµαστε γενναιόδωροι και να µην είµαστε άπληστοι και πλεονέκτες.

9. Πρέπει να καθαρίσουµε τη καρδιά µας από θυµό και µίσος.

10. ∆εν πρέπει να σκεπτόµαστε κακό για τους άλλους.

 

     Οι πρώτες τρεις από αυτές τις πράξεις καλοσύνης έχουν σχέση µε το σώµα, οι επόµενες τέσσερις σχετίζονται ειδικά µε το τρόπο της οµιλίας µας, και τα τρία τελευταία σχετίζονται µε το νου µας.

 

     Όπου και αν έκανε οµιλίες, ο Τιµηµένος Σακυαµούνι πάντα έδινε έµφαση στη καλοσύνη απέναντι στα ζώα. Έβλεπε τη σφαγή των ζώων να είναι τελείως ξένο πράγµα από το Βουδιστικό τρόπο ζωής. Τα ζώα έχουν αισθήµατα, νιώθουν την ευχαρίστηση και το πόνο και έχουν επίσης νοητικές ικανότητες. Τα ανθρώπινα όντα µοιράζουν µε τα ζώα το φόβο του θανάτου και την επιθυµία για ζωή, όπως και να αναπαράγουν το είδος τους. Μήπως δεν είναι το ένστικτο του ζώου να αντισταθεί όταν κινδυνεύει ή όταν το πληγώνουν ; Μήπως δεν αγωνίζεται για να προστατευθεί όταν απειλείται ; Μήπως δεν στενοχωριέται όταν ο σύντροφος του ή τα µωρά του σκοτώνονται ; Έχουν και αυτοί ένα πνευµατικό εαυτό και όταν θυµώνουν ή στενοχωριούνται το πνεύµα τους ουρλιάζει για δικαιοσύνη. Ειδικά για τον άνθρωπο, που µπορεί να σκέπτεται και να λογικεύεται και που επίσης υποθάλπει µια ειρηνική ζωή σε όλες του τις πράξεις, το να διαλέγει να είναι ανελέητος και σκληρός και να σφάζει ανυπεράσπιστα πλάσµατα, θα του φέρει µεγάλο πόνο και µεγάλη δυστυχία.

 

     Είναι το ίδιο τροµερό του να βρίσκεται κανείς σε πόλεµο γεµάτο θηριωδία και σκληρή σφαγή, µε να είναι κανείς θύµα µιας τέτοιας ανελέητης συµπεριφοράς. Αλλά είναι αυτός που αµαρτάνει και θα πρέπει να αντιµετωπίσει τις συνέπειες. Η αµαρτία παραµένει µέσα στη καρδιά του αµαρτωλού και θα τον τιµωρήσει µε διάφορους τρόπους. Η ελαφριά τιµωρία θα είναι η ταλαιπωρία µιας αρρώστιας. Η αυστηρή τιµωρία θα συνεχίζεται και µετά το γήινο θάνατο του. Όπως αναφέρουν οι γραφές του Di Zhang, (Ντι Ζανγ): « Εάν βλέπετε κάποιον που σφάζει ζώα, θα πρέπει να του πείτε ότι σµικραίνει την ίδια τη ζωή του.» Γι’ αυτό, ένας άνθρωπος που θέλει να γίνει καλός Βουδιστής δεν πρέπει να σκοτώνει. Και επιπλέον, θα πρέπει να καταβάλει προσπάθεια να απελευθερώνει τα ζώα που κρατάει φυλακισµένα µε σκοπό τη σφαγή τους.

 

     Οι γραφές Λιν Υιν λένε, « Εάν ολόκληρος ο κόσµος των ανθρώπινων όντων σταµατούσε να σκοτώνει ζώα, ο κύκλος του θανάτου και της γέννησης δεν θα συνεχιζόταν πια. Ο άνθρωπος που δεν θέλει να σταµατήσει το µακελειό των ζώων δεν θα είναι ποτέ ικανός να ελευθερωθεί από αυτό τον κόσµο του πόνου.» Από τις γραφές µαθαίνουµε ότι οι άνθρωποι που τρώνε κρέας είναι σκληροί και κουβαλάνε την σκληρότητα πάνω τους και µέσα τους. Οι αµαρτίες που πράττουν επιστρέφουν επάνω τους µικραίνοντας τη ζωή τους, ταράζοντας το νου τους και τους κάνει να φέρονται µε τρόπο άγριο που τους δηµιουργεί εχθρούς. Μπορεί να αναρωτηθείτε, « Ποιο το όφελος µε το να αρνηθεί κανείς να σκοτώνει τα ζώα ;» Η απάντηση είναι ότι θα έχετε µια όψη καλοσύνης στο πρόσωπο σας. Θα είστε περιποιητικοί και ότι αναλάβετε θα έχει επιτυχία. Το κακό και η ατυχία θα είναι µακριά σας. Κι’ έτσι ευχαριστηµένοι, η τύχη σας θα είναι πάντα καλή. « Ο Θεός θα σας ευλογεί για τη καλοσύνη σας.» Μια άλλη γραφή λέει ότι µε το να αποφύγει κανείς να σκοτώνει ζώα, θα επωφεληθεί από τα παρακάτω δέκα πράγµατα:

 

1. ∆εν θα φοβάστε τίποτα στη ζωή σας.

2. Θα έχετε πάντα ένα καλό και χαρούµενο συναίσθηµα µέσα στο νου σας.

3. Θα ελευθερώσετε τη καρδιά σας από το µίσος.

4. ∆εν θα αρρωσταίνετε.

5. Θα έχετε µακροζωία.

6. Θα είστε πάντα προστατευµένοι από µια ουράνια θεότητα.

7. ∆ε θα έχετε ποτέ εφιάλτες.

8. ∆εν θα έχετε εχθρούς και όλα τα προβλήµατα σας θα µπορέσετε να τα λύσετε εύκολα και µόνοι σας.

9. Κανένα κακό δεν θα µπορέσει να σας βλάψει.

10. Και στο τέλος της ζωής σας θα µπείτε στους ουρανούς.

 

Η ∆εύτερη Αρετή είναι  να μην κλέβετε.

 

     Όλα όσα δεν σας ανήκουν, δεν πρέπει να τα παίρνετε, διότι αν το κάνετε, θα είστε ένας κλέφτης. ∆εν µπορείτε να πάρετε δηµόσιες περιουσίες , να τις θησαυρίσετε και να τις κάνετε δικές σας. ∆εν µπορείτε να χρησιµοποιήσετε την βία ή την απειλή για να ληστέψετε τους άλλους ούτε και να τους κλέψετε στα κρυφά. ∆εν µπορείτε να εκµεταλλεύεστε στην εργασία σας παράνοµα, ούτε και να κάνετε ζαβολιές στη διαχείριση ή συνοµωσίες µε σκοπό την απάτη και την αισχροκέρδεια. ∆εν µπορείτε να πουλάτε αναβολικά ή να κάνετε λαθρεµπόριο παράνοµων εµπορευµάτων ούτε κοµπίνες για να αποφύγετε να πληρώνεται φόρους. Όλα αυτά είναι παράνοµοι τρόποι για να αποκτήσετε χρήµατα. Ότι δεν σας ανήκει, δεν πρέπει να το κρατάτε.

 

     Σκεφτείτε τι µπορεί να συµβεί αν κλέψετε κάποιο άτοµο ή αν είστε η αιτία να χάσει αυτό το άτοµο κάτι που του ανήκει. Μπορεί να του προκαλέσετε µεγάλη στενοχώρια και µπορεί να αρρωστήσει επειδή έχασε αυτό που του πήρατε. Καµιά φορά η απελπισία µπορεί να παραµείνει και για όλη του τη ζωή. Αυτός που κλέβει δεν πιστεύει στις συνέπειες των αµαρτιών. Αυτός που κλέβει είναι τόσο βουτηγµένος µέσα στην αµαρτία που πιστεύει ότι το θησαυρό που απέκτησε παράνοµα θα είναι µαζί του για πάντα. Αλλά δεν θα είναι έτσι. Σκέπτεται ότι θα ευχαριστηθεί τα κλοπιµαία για πολύ καιρό, αλλά γρήγορα θα σταµατήσει να χαίρεται, πολύ πιο γρήγορα από ότι φανταζόταν. Σε ένα πολύ κοντινό µέλλον θα αρρωστήσει, ίσως από µια παράξενη αρρώστια, µια αρρώστια που µπορεί και να είναι ανίατη. Αυτό το άτοµο µπορεί κάποτε να ανακαλύψει ότι αυτό που έκλεψε είχε κλαπεί από κάποιον άλλον, ή ότι ο γιος του τα ξόδεψε τελείως κουτά. Οι συνέπειες της κλοπής του θα είναι πάντοτε παρούσες. Η τιµωρία είναι σαν ένα δίχτυ που πέφτει από τον ουρανό και σκεπάζει τον κλέφτη, και δεν έχει κανένα τρόπο για να ξεφύγει από τη πράξη του.

 

     Οι γραφές Ντι Ζανγ (Di Zhang) λένε, « Αν συναντάτε ένα κλέφτη πέστε του ότι θα αντιµετωπίσει τη φτώχεια και στο τέλος θα υποφέρει.» Έτσι ή αλλιώς, µια µέρα θα πρέπει να πληρώσουµε τα χρέη µας. Ο Βουδισµός µας διδάσκει να µη κλέβουµε.

 

Η Τρίτη Αρετή είναι να ελευθερωθούμε από την ασέλγεια.

 

     Οι Βουδιστές είναι άνθρωποι που ανήκουν στους ουρανούς. Ένας άντρας και µια γυναίκα παντρεµένοι και υποσχόµενοι ο ένας για το καλό του άλλου είναι αυτοί που θα έπρεπε να αναπαράγουν την καινούργια γενιά. Αυτό που συµβαίνει εκτός γάµου θεωρείται ασέλγεια. Η ασέλγεια είναι βλαβερή στη κοινωνία διότι είναι µια ανήθικη συµπεριφορά. Εάν ένας σύζυγος είναι άπιστος στη γυναίκα του ή, µια γυναίκα είναι άπιστη στον σύζυγο της, αυτό δηµιουργεί ζηµιά για την οικογένεια. Αυτή η ζηµιά µπορεί να είναι αιτία της διάλυσης της οικογένειας και να κάνει κακό στα αθώα παιδιά. Οι νόµοι του ανθρώπου και οι νόµοι του Θεού θα τιµωρήσουν το άτοµο που θα πράξει αυτή την αµαρτία. Αγαπητοί φίλοι, ένας Βουδιστής δεν θα πρέπει ποτέ να ασελγήσει, ούτε µε τη σκέψη, ούτε µε τα λόγια, ούτε µε τη πράξη.

 

Η Τέταρτη Αρετή είναι η αποχή από το ψέμα.

 

     Όποια λέξη βγαίνει από το στόµα σας είναι κάτι που αντιπροσωπεύει το πνεύµα και τη καρδιά σας. Το να κάνετε µια ψεύτικη δήλωση, όπως και να αντιστρέφεται το δίκιο µε το άδικο ή, να κατασκευάζεται µια ιστορία που να φοβίσει τους ακροατές ή να κάνετε άλλες ανεύθυνες δηλώσεις, είναι αµάρτηµα. Θα πρέπει επίσης πάντα να κρατάτε το λόγο σας. Εάν πχ πάτε στη εργασία σας υποσχόµενος να κάνετε τη δουλειά σας µε αντάλλαγµα της πληρωµής σας και εν συνεχεία δέχεστε να σας πληρώσουν χωρίς να έχετε εκτελέσει στην ουσία την εργασία σας, θα είστε ελλιπείς στο λόγο σας και αν έχετε εκφράσει µαταιόδοξη φιλαρέσκεια σχετικά µε τη θέση σας, θα έχετε παραβιάσει επίσης την τέταρτη Καλοσύνη.

 

Η Πέμπτη Αρετή είναι η αποχή από τη διπροσωπία.

 

     Η διπροσωπία χωρίζει τους ανθρώπους προκαλώντας προβλήµατα ανάµεσα τους. Πηγαίνετε στον Α και λέτε κακό για τον Β, ύστερα πάτε στο Β και λέτε κακό για τον Α. Και οι δυο πλευρές είναι ζηµιωµένες. Μπορεί να νοµίσατε ότι υπηρετήσατε το δικό σας συµφέρον προκαλώντας πρόβληµα ανάµεσα στις δυο πλευρές, αλλά δεν είναι έτσι. Η τιµωρία αυτής της αµαρτίας θα γυρίσει πάνω σας. Έχουµε ένα παλιό ρητό στη Κίνα που λέει: « Όταν το πουλί Τζάι παλεύει µε ένα µύδι, ο ψαράς το εκµεταλλεύεται.» Και το πουλί και το µύδι πιάνονται από το ψαρά. Ο άνθρωπος που είναι ψεύτης και διπρόσωπος ή που µιλάει µε αµφιλογία δεν έχει ήθος. Ο χαρακτήρας του, το ήθος του είναι φτωχό διότι του να προκαλεί στους άλλους δυσαρέσκεια και τσακωµό είναι πάρα πολύ άσκηµο πράγµα. Οι γραφές Ντι Ζανγ λένε, « Αν συναντήσετε ένα άτοµο που είναι διπρόσωπο, πρέπει να τον σταµατήσετε. Πέστε του ότι στο τέλος δεν θα τον εκτιµήσει κανένας.» Αγαπητοί φίλοι, µην δηµιουργείτε αναστάτωση ή προβλήµατα ανάµεσα στους ανθρώπους. Τα προβλήµατα θα επιστρέψουν σε σας και θα σας βλάψουν. Ο Βούδας µας διδάσκει να µην είµαστε ποτέ διπρόσωποι.

 

Η Έκτη Αρετή είναι η αποχή από τις βλασφηµίες και τα σκληρά λόγια.

 

     Ένας άνθρωπος θυµωµένος και µε µίσος στη καρδιά του χρησιµοποιεί βλασφηµίες στα λόγια του. Καµιά φορά, µπορεί να µη συµφωνήσετε µε κάποιο άλλο άτοµο. Η διαφωνία µπορεί να γίνει αιτία για φιλονικία και µέσα στο θυµό σας µπορεί να κάνετε χρήση βλαστήµιας και προσβλητικών παρατηρήσεων. Αυτά τα λόγια αποδεικνύουν όχι µονάχα µίσος προς το πλησίον σας αλλά και µίσος προς τον εαυτόν σας. Οι άνθρωποι που βρίζουν τους άλλους δεν είναι ποτέ ευτυχισµένοι µε κανέναν. Οι άνθρωποι που έχουν περιφρόνηση για τη θρησκεία και που κάνουν χρήση βλαστήµιας δεν βρίσκουν καµιά παρηγοριά στην θρησκεία. Ο Βούδας µας διδάσκει να σεβόµαστε τους άλλους και να µιλάµε πάντα καλά για το Ντάρµα. ∆εν µπορούµε να κάνουµε χρήση βλασφηµιών.

 

Η Έβδομη Αρετή είναι η αποχή από παραπλανητικές και γοητευτικές ομιλίες λαγνείας.

 

     Το µεταξωτό ύφασµα µε λουλούδια είναι πολύ ωραίο. Οι άνθρωποι κοιτάνε το ύφασµα και γοητεύονται, προσελκύονται από τα λουλούδια. Έτσι ακριβώς γίνετε όταν χρησιµοποιούµε λόγια γοητείας για να δελεάσουµε στην ασέλγεια ή τη λαγνεία. Τέτοια λόγια είναι βλαβερά ειδικά όταν χρησιµοποιούνται µε σκοπό να εξεγείρουν τις σεξουαλικές αισθήσεις των νέων ατόµων. Όποια και αν είναι τα είδη, λόγια, διάβασµα ή ποίηση όπου υπάρχει ο σκοπός της εξέγερσής των σεξουαλικών αναγκών, πρόκειται για οµιλίες περί γοητείας που πρέπει να αποφεύγονται.

 

Η Όγδοη Αρετή είναι αποχή από την απληστία.

 

     Όλος ο κόσµος εξαρτάται από το χρήµα και τα υλικά πράγµατα για να µπορέσει να ζήσει. Όταν το χρήµα κερδίζετε τίµια µε την εργασία σας, θα είστε ευτυχισµένοι και θα αξίζετε να τα ευχαριστηθείτε. Μην γίνεστε όµως άπληστοι. Τα ανθρώπινα όντα έχουν τάση να θέλουν όλο και περισσότερα και ατελείωτα. Σκέπτονται πάντα « Πιο πολλά πιο καλά» Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίον έχουµε και πολέµους. Ένας άνθρωπος θέλει περισσότερα και έτσι κάνει πόλεµο µε το γείτονα του. Μια οµάδα ανθρώπων θέλει περισσότερα και κάνει πόλεµο µε µια άλλη οµάδα ανθρώπων. Ένα κράτος θέλει πρώτες ύλες και κάνει πόλεµο µε ένα άλλο κράτος. Κανένας δεν έχει ποτέ αρκετά. Αλλά ένας Βουδιστής θα πρέπει να είναι προσεκτικός ώστε να µην επιθυµεί άχρηστα πράγµατα στη ζωή του και να ξέρει πότε « είναι αρκετά » Από τη στιγµή που έχετε αρκετά για να επιβιώσετε, τρόφιµα, ένα καταφύγιο και άλλα βασικά κοµφόρ του πολιτισµού, αυτά είναι αρκετά. Ποιο είναι το νόηµα να έχετε περισσότερα από αυτά που έχετε εάν δεν µπορείτε να ικανοποιηθείτε µε αυτά που ήδη έχετε ! Όταν είναι κανείς ευχαριστηµένος µέσα του θα είναι πάντα ευτυχισµένος, αλλά αυτός που είναι άπληστος και εκµεταλλευτής, ακόµα και αν µαζεύει µεγάλη περιουσία, δεν θα είναι ποτέ ευχαριστηµένος ούτε και ευτυχισµένος. Πάντα θα θέλει να παλεύει για να έχει περισσότερα. Ο Βούδας µας διδάσκει να φυλαγόµαστε για να µην γίνουµε άπληστοι

 

Η Ένατη Αρετή είναι η αποχή του μίσους και του θυμού.

 

     Γίνετε κανείς δυσαρεστηµένος από τη ζωή του διότι τα πράγµατα δεν πάνε όπως τα θέλει. Τότε θυµώνει και µισεί. Ζούµε σ’ ένα κόσµο που δεν είναι πάντα δίκαιος. Καµιά φορά, παρόλο ότι αξίζουµε µια προώθηση, άλλος εργάτης ή υπάλληλος µε λιγότερα προσόντα παίρνει την προαγωγή και αισθανόµαστε φοβερή ζήλια και θυµό. Εργαζόµαστε σκληρά, όµως χωρίς να υπάρχει κανένα φταίξιµο εκ µέρος µας, µπορεί και να κινδυνεύουµε να χάσουµε τη δουλειά µας. Η εταιρία µπορεί να διαλυθεί ή να µετακοµίσει. Είµαστε απελπισµένοι και ψάχνουµε κάποιον να κατακρίνουµε ή να κατηγορήσουµε για τις δυσκολίες που αντιµετωπίζουµε. ∆εν καταλαβαίνουµε γιατί τα πράγµατα δεν πάνε καλά στη ζωή µας και αντί να προσπαθήσουµε να βρούµε λύσεις στα προβλήµατα µας, προσπαθούµε να βρούµε ανθρώπους που να φταίνε και να τους κατηγορήσουµε. Η γραφή Χουα Γιεν (Hua Yen) λέει: « Μόλις νιώσετε το θυµό, αυτός ο θυµός που εσείς δηµιουργήσατε θα σας ακολουθήσει.» Το µίσος και ο θυµός φέρνουν ένα σωρό κακών συµπεριφορών. Ένας Βουδιστής θα πρέπει να έχει υποµονή. Θα πρέπει να κρατήσει το νου του ήρεµο, ένα πνεύµα καλοσύνης και γεµάτο προσοχής, ένα πνεύµα αγαπητό και ευγενικό απέναντι στους άλλους. Ο Βούδας µας διδάσκει να µην επιτραπεί ο θυµός ούτε το µίσος να µπει στην καρδιά µας.

 

Η ∆έκατη Αρετή είναι η αποχή κακών σκέψεων.

 

     Οι άνθρωποι που χρησιµοποιούν την νοηµοσύνη τους για να παράγουν θεωρίες και ιδέες βλαβερές, κάνουν κακές σκέψεις. Συχνά νοµίζουµε ότι αυτοί οι άνθρωποι που δηµιουργούν αυτές τις θεωρίες και αυτές τις πονηρές σκέψεις είναι αµαθής και αρκετά ανόητοι. Αλλά δεν είναι πάντα έτσι. Αυτοί οι άνθρωποι µπορεί να έχουν µια µεγάλη µόρφωση, αλλά δεν πιστεύουν στις συνέπειες των αµαρτιών. ∆εν πιστεύουν ότι η καλοσύνη είναι η αµοιβή των καλών ανθρώπων. ∆εν πιστεύουν ότι το κακό είναι η αµοιβή των κακών ανθρώπων. Νοµίζουν ότι µετά το θάνατο ενός ατόµου δεν υπάρχει επικοινωνία ανάµεσα στο άτοµο και τον άνθρωπο που του έκανε κακό. Πιστεύουν ότι το τέλος ενός ανθρώπου είναι σαν τη λάµπα που σβήνει και εξαφανίζετε. Η σάρκα επιστρέφει σε σκόνη που την παίρνει ο άνεµος. Τα οστά επιστρέφουν σε άργιλο της γης. Νοµίζουν ότι δεν υπάρχουν συνέπειες των αµαρτιών γι’ αυτό και καταπιέζουν ελεύθερα τους ανθρώπους. Αλλά οι κακές σκέψεις που είχαν δηµιουργήσει θα παραµείνουν στο νου και θα στοιχειώσουν το πνεύµα τους. ∆εν θα βρουν ποτέ την ανάπαυση. Ένας Βουδιστής δεν θα πρέπει να συνωµοτεί ή να προβάλει θεωρίες ή ιδέες βλαβερές.

 

     Αγαπητοί φίλοι, εάν πειθαρχήσετε και τηρήσετε αυτές τις ∆έκα Αρετές θα δηµιουργήσετε ένα ήρεµο νου. ∆εν θα είστε ποτέ θυµωµένοι ούτε δυσαρεστηµένοι και πάντα θα αισθάνεστε ευλογηµένοι. Θα έχετε άριστη συµπεριφορά και θα έχετε άριστες σχέσεις µε όλους. Υµνήστε τις γραφές και σεβασθείτε τον Βούδα, αυτό θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε αυτά τα κατορθώµατα, αυτές τις χάρες. Θα έχετε ωραίο παρουσιαστικό και το κακό θα µείνει µακριά σας. Όλα όσα τώρα βλέπετε σαν άσκηµο, για σας θα γίνει ωραίο. Τη ζωή σας θα τη ζείτε στους ουρανούς.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                Από τον σεβάσµιο, Master Fat Wai Shakya

Shaolin Temple Greece
bottom of page